Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
30.1.2014, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Olympus dále představila nový ultrazoom SP-100EE, který je vybaven 50× optickým zoomem a najdete tu dokonce zaměřovač pro snazší rámování obrazu. Nechybí mu ani EVF a manuální režimy expozice.
Choakinek (4783) | 31.1.201420:57
Teda nevim, ale jestli je to klasickej kolimoš, tak to si moh dát kdokoliv na foťák už dávno ­(lze zakoupit i celkem levně např. pro airsoftové ­"zbraně­"). Ale jestli tam je nějaká vazba na systém toho foťáku, tak to samozřejmě pak ne. Tuší někdo, jak to teda je?

Slušně fotit to samozřejmě neumí ­(nebude umět­), ale na to už jsme si tak nějak zvykli :­-­).
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1069) | 30.1.20148:26
to jako vypnu displej i hledáček a zaměřuju tím, abych ušetřil baterky? Fotky, které tak vzniknou, pak mažu, protože nestojí za nic? Nebo jak to funguje?
Odpovědět0  0
Irving (201) | 30.1.20148:37
Já bych řekl, že to je hlavně na panning, prostě zaměříš a sleduješ...
Odpovědět0  0
_patrik (69) | 30.1.20149:23
Je to vlastně vojenská technika používaná na palných zbraních, tedy je o tom wiki: http:­/­/cs.wikipedia.org­/wiki­/Kolim%C3%A1tor_%28zam%C4%9B%C5%99ova%C4%8D%29 Máš objekt v pohybu a přes tenhle pomocný kukr si ho držíš v záměrném kříži. Není to laserový puntík z gangsterských filmů, tj. nepromítá se nic reálně Bruceovi Willisovi na tričko.Je to ­"fiktivní­" červená tečka ­(u tohohle Oly malý záměrný kříž­), která se přes odrazné sklíčko nebo zrcátko promítá nazpět tobě do oka a osa jejího zobrazení je nastavená tak, aby se shodovala s osou objektivu ­(u flinty holt s osou hlavně...­). Sledovaný objekt ji nevidí ­- tedy, snad u Oly ošéfovali, aby z kukru nešlo žádné parazitní světlo. Je to prověřená technologie, takže bych řekl, že pro shootery, kteří fotí závody, éra, dostihy, ptactvo a jiné zvířectvo ­(prchající děti­) v akci atd. to bude výrazné zvýšení komfortu. Jiná otázka je, jak se bude projevovat čip, objektiv a algoritmy ovládání. Nejsem si jistý třeba rozsahem závěrky ­(1­/4 ­- 1­/1700 s ­/ < 4s ­(Noční scéna­) ­/ < 30 s ­(Manuální Režim­), ale je to jen hrubý popis z produktového listu a snad vědí, co dělají. Na českých stránkách výrobce je celkem dost informací o celé mašince.
Já jsem samozřejmě primárně skeptický při pohledu na předlouhé sklo a mrňavý snímač. Další praktická věc je, že tenhle typ cestovatelského zoomu se bude zákonitě dostávat do mokra, špíny, prachu, slané tříště ­- a nevypadá to, že je foťák nějak utěsněný. Taky výdrž baterie, spotřeba proudu asi bude dost velká.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1069) | 30.1.201415:18
Díky za odkaz. Takže jestli to dobře chápu, člověk si přednastaví ohnisko a pak zaměřuje cíle tímhletím, bez zpoždění LCD­/EVF, a doufá, že se to nějak zaostří. Nebo bude mít i předostřeno. No, jsem zvědav.
Odpovědět0  0
_patrik (69) | 30.1.201419:41
Rádo se stalo. Já zatím taky teprve bádám, jak to je přesně u tohohle Olympusu. Tady je odkaz na dpr: http:­/­/www.dpreview.com­/news­/2014­/01­/29­/olympus­-announces­-stylus­-sp­-100­-superzoom­-with­-dot­-sight?utm_campaign=internal­-link&utm_source=news­-list&utm_medium=text&ref=title_0_6 Myslím, že to hodně dobře shrnul klasik OF: http:­/­/www.digineff.cz­/clanek­/olympus­/dal­-novinky­-olympusu. Jasně, mohl by sis místo toho vteřinovým lepidlem nalepit na foťák kroužek od klíčů se zkříženými nitěmi :­-­), ale ona u tohohle head­-up displeje zřejmě bude udělaná nějaká softwarová korekce, aby se bod na něm shodoval s bodem, do kterého ostří objektiv, jinak by jim to lidi brzy omlátili o hlavu ­(aspoň tak si to laicky představuju­). Samozřejmě, celá ta paráda předpokládá, že ostření má Olympus vyřešené jako bleskurychlé a spolehlivé, protože ty ho kontrolovat nebudeš, to asi nebudeš stíhat. V každém případě je to naděje na úlevu v tom, že po celou dobu akce budeš moct nechat zoom nastavený za zvolené ohnisko a neřešit, na roztřeseném displeji nebo v hledáčku, kam ta mrcha blechatá zmizla ­(viz OF­). Uvidíme, ale nápad mi to přijde vtipný.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.