Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
30.4.2008, Roman Pihan, článek
Každý snímek produkovaný digitálním senzorem musí být doostřen. Doostření je nutný matematický proces vedoucí k subjektivně pěkným fotografiím, jeho příliš silné či nevhodné nastavení může však obraz výrazně degradovat. Dnes se podíváme na doostření při RAW konverzi.
Tomtomtom | 1.5.200822:37
Souhlasím s názorem autora, že doostření je vhodné učinit jako zcela poslední úpravu před použitím obrázku. Mnoho RAW konvertorů či otevíracích filtrů však nastavuje implicitně doostření alespoň na hodnotu 25. Je tedy vhodné v RAW konvertoru vypnout doostření úplně?
Odpovědět0  0
DavesMan | 3.5.200812:49
Myslím, že je to v článku vysvětleno zcela jasně. Pokud se snímkem chci dále pracovat ­(třeba změna velikosti, křivky, apod.­), je vhodné doostření v RAW konvertoru vypnout ­(tj. nastavit na 0­) a doostřit až nakonec v editoru.
Pokud chci RAW jen převést, nezmenšovat, neupravovat, doostřím rovnou v RAW konvertoru.
Hodnota 25 jako default byla zvolena zřejmě proto, že doostří ­"jen tak nějak neinvazivně­" a vyhovuje tak nějak pro oba typy použití ­(konvertor nemůže tušit, jestli to rovnou budeš tisknout, nebo úpravou strávíš půl roku­).
Odpovědět0  0
mkreidl | 9.5.200813:47
Přečetl jsem na tohle téma množství pojednání a zmíněný názor není vůbec jednoznačný. Poměrně často jsem se setkal i s tím, že RAW se na začátku procesu zcela vědomě a úmyslně ­"předdoostřuje­", další doostřování může probíhat v průběhu zpracování na vybrané části snímku a na konci pak následuje finální doostření podle výstupního rozlišení, média ... Podotýkám, že se nejednalo o příspěvky ve fórech, ale o články profesionálů. Momentálně to zkouším ­"na vlastní kůži­", abych porovnal výsledky.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.