Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
17.9.2013, Milan Šurkala, aktualita
Zoner dnes slaví 20. výročí a spolu s tím přichází s mnoha novinkami. Tou první je Photo Studio 16, které přináší dotykové ovládání, rychlejší práci s programem, podporu map a mnoho dalšího. Zonerama ode dneška není omezena rozlišením.
Jiri Soucek (4) | 17.9.201323:36
ale ZPS 15 mi při používání klávesových zkratek připadá na ovládání mnohem jednodušší a rychlejší. Připadá mi, že přemístěním všech ostatních úprav vpravo se hodně vytrácí unikátnost panelu rychlých úprav. Chápal jsem ho jako jakousi ­"zkratku­", kompilaci těch nejběžnějších úprav, které se přes tento panel uskutečňují najednou, rychleji a jednodušeji. Nyní se přemístěním všech ostatních úprav vpravo panel rychlých úprav mezi ostatními volbami ztrácí. Na první pohled je to takto sice přehlednější, pro praktické používání se mi ale nyní zdá méně komfortní. Např. při ořezu se v ZPS 16 panel rychlým úprav ztratí a po oříznutí se k němu opět člověk musí vrátit. Navíc třeba volbu poměru stran v nové verzi člověk loví někde vpravo na monitoru, zatímco u všech předchozích verzí byla tato volba lépe přístupná... Já osobně jsem spíše očekával rozšíření panelu rychlým úprav, něco ve stylu úprav v RAW modulu nebo třeba v Lightroomu, což by bylo ještě mnohem praktičtější. ZPS 16 je žel první verze, kterou jsem už po hodině opustil a vrátil se k předchozí. Na jinak ZPS nedám dopustit, o tom žádná. Dobrá práce!
Odpovědět2  0
Pavel Matějka (1069) | 18.9.20138:07
Váš názor sice respektuji, ale nechápu. Proč mít skvělý panel rychlých úprav a zbytek ovládání editace zoufale neergonomický, když mohu mít stejně skvělé všechno? Práce v 15 mi připadala podivně schizofrenní a přál jsem si aspoň mít možnost přidat si doprava kromě rychlých úprav a debilních mršítek i další funkce.
Odpovědět0  1
Pavel Matějka (1069) | 17.9.201318:16
nové ovládání Editoru ve stylu dosavadního panelu rychlých úprav ­(a RAW modulu­) mi přesně sedne, dělá se mi s ním nejlíp ze všech dosavadních verzí. Větší rychlost jsem taky zaznamenal. Líbí se mi i vychytávka v Náhledu a Prohlížeči ­- myší držím nějaké místo na fotce nebo velkém náhledu a ono se mi zvětší na 1:1, dokud myš nepustím, jde s tím i posunovat a prohlížet okolí kurzoru.
Trochu mi vadí, že když zvolím nějakou funkci nahoře z uživatelského panelu ­(třeba Křivky­), zešednou všechna tlačítka, která v tu chvíli nejde použít ­- proti tomu nic ­- ale když nechci nic dělat, musím myší až dolů na Zrušit. Taky tam mohl být cancel opakovaným kliknutím zase na tu funkci, případně i možnost volby jiné funkce.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.