Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
21.8.2009, Jana Bártová, fejeton
Jakožto dítě digitálního věku jsem se nikdy moc nestarala o procesy související s klasickou fotografií. Nestrávila jsem stovky hodin v černé komoře, nehrála jsem si s vývojkami, ustalovači a dalšími chemikáliemi v koupelně, nepoznala jsem kouzla a hry se zvětšovákem.
Filcka (574) | 21.8.200916:51
Copak? Ono to neostří samo? :­)­))
Odpovědět0  0
Petr S | 24.8.20097:44
řekl Filcka po shlédnuti svých rozmazaných fotek
Odpovědět0  0
busy (4706) | 24.8.20098:03
Velmi trefne :­-)
Odpovědět0  0
Filcka (574) | 24.8.200919:36
Ale no samozřejmě, ani po 20 letech focení různými manuálními přístroji jsem nepobral ten vynález Augustina­-Jeana Fresnela a všechny snímky jsem měl a mml dycky rozmazané... Ale třeba se konečně po pravidelné sledování této soap opery chytnu...;)
Odpovědět0  0
M-M-X | 21.8.200912:13
Na tuto temu je bezchybny clanok v poslednom cisle Photo Liife, takze autorke skutocne verim ze fotoaparat kde nemusi nastavovat ISO, vyvazenie bielej, jas, kontrast, sytost, kompenzaciu expozicie, bracketing a neviem co vsetko je pre nu jednoduchsi, akurat to vacsina muzov nikdy nepochopi pretoze chcu mat kazdy parameter fotky dokonale pod kontrolou.

Na druhej strane co sa tyka zmyslu fotografovania na film, jedina situacia kedy sa mu digital podla mna este stale nevyrovna je fotografovanie na velky a stredny format a zhotovovanie velkoplosnych zvacsenin ­(tym nemyslim fotku velkosti A3 ale plagat s rozmermi 1m × 1m­), vsetko ostatne sa uz v sucasnosti digitalom nahradit da ­(aj ked spajanim zaberov do panoramy alebo vytvorenim HDR)
Odpovědět0  0
c-bob (8) | 22.8.20090:50
Nenahradí, denzita se dá ­"nasimulovat­" jen u statických záběrů, bílou můžete vyvažovat, ale stále pracujete s obrazem na snímači s limitovaným rozsahem jasů. U analogu se ISO musí nastavit před prvním snímkem, navíc se každý snímek musí ­"povést­" není zde zpětná kontrola, je potřeba daleko víc přemýšlet. A to jedůvod proč analog nevyhovuje mlamojům honícím se za sami neví čím a chrlících gigabyty fotek, na které se nikdo nikdy nepodívá.
Mám rád když mám věco pod kontrolou a u analogu ta kontrola začíná dávno před stiskem spouště. Navíc jsem ještě neviděl pěknou digitální fotku růže, nejen květu, celé kytky.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 22.8.20098:25
Zase na plagat 1x1 meter sa clovek nediva zo vzdialenosti 20 cm ­(ako na fotku 9x13cm­), takze absolutne rozlisenie fotky v pixeloch na ten plagat o moc vecsie hadam ani netreba.
Odpovědět0  0
libb (58) | 21.8.200911:33
Že focení na klasiku je jednodužší? Se nekdo praštil o futra, ne? Dejte někomu do ruky zrcadlo s manuálem a jsem zvědavý na výsledky :­-­) Že jsou 100 stránková manuály k blesku? Možná u Sony, ale můj EX430 má malou brožurku, a to ve více jazycích. Mašinky umí spoustu věcí, které nejspíš nevyužijete, ale popsat se musí.
K ceně: 15 000 v roce 2003, to byly trochu jiné peníze, než dnes, i když o moc ne. Je třeba přičíst cenu za filmy, která je u digi schována v čipu. BTW dnes se dá za 10 000 koupit zrcadlo i se seťákem, kde je ta drahota? Kolik stojí snímek na analogu, kolik na digitál?
Že lidi práskají 1000 fotek z hodinového výletu, je jejich problém, možná za to může digi a jediné, co je problém, je zavalení internetu výcvaky ­(včetně mých :­-­)­) Ale pokud umíte fotit a máte nápad, prosadíte se v pohodě i dnes.
BTW úvahy analog vs digitál byly aktuální před EOS 300D...
Odpovědět0  0
Filcka (574) | 21.8.200916:50
Nevidím důvod proč nefotit na ­"analog­". Obě technologie můžou koexistovat vedle sebe, člověk si může vybrat, na co chce fotit. Fotím na digi, fotím na ­"analog­", fotím starýma plečkama i bez expozimetru ­(pružnost záznamového materiálu to dovolí­), akorát se můžu smát, když někdo kdo začal fotit až s nástupem digi machruje, že fotí ­"manuálně­"...
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 24.8.200910:46
Tak, tak.
manual je manual. a mimochodem kerá digi mašina vydrží makat tak 20­-50 let???
Mám dědečka Canona ­(A­-1­) a furt jede. to už jede 30­-40let. ale ani ten nemá nožičky aby mohl chodit a fotat sám. Ach­-jo
ZF
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 24.8.200910:53
Jo a koncem tohoto týdne si jedu pro Magnolu.
kur... už su natěšený jak puberťačka na Madonu.

(Pro nezasvěcené negativ 13­-18 cm a de tam šoupat objektivem ­/standartou­/ taky vykopávka tak z 60.tého roku.)
Odpovědět0  0
Busy . | 24.8.200912:18
Mozno ze moj stary Oly C2 to zvladne. Uz taha osmy rok, a stale slape ako hodinky :)
Odpovědět0  0
Ivan Mladenov | 21.8.20098:55
Já nemám nic proti analogu, ale nemůžu se ubránit dojmu, že těmi ­"argumenty­" jen omlouváte své čistě subjektivní pocity.­(které jsou samozřejmě v pořádku­). Objektivně vzato je ale přece analogová fotografie na ty technické znalosti daleko náročnější, než digitál. Stejně tak vyvolat film a udělat papírovou fotku je nesrovnatelně náročnější a složitější ­(uživatelsky­) proces, než stáhnout fotky do počítače a poslat je do labu. Pokud ovšem tím zhotovováním papírové fotky nemyslíte to, že odešlete nafocený film do fotolabu, a v drogerii si pak vyzvednete 36fotek. To ale zase nemá nic společného s tvůrčím procesem a nad vzhledem výsledných papírových fotek máte nulovou kontrolu. Je pěkné, že jste nadšená kolik lidí jste při focení potkala, ale to už zase nijak nesouvisí s technologií použitou při focení :­)
Jediné co chci říct je, že vám a vašemu nadšení fandím, ale vaše argumenty nemají žádný racionální základ. Pokud si totiž analogové fotky nevyvoláváte sama, pak analogovou technologii využíváte asi stejně smysluplně, jako člověk s digitálem, který digitální fotky nechce nebo neumí upravovat v PC. Tj. povrchně a aniž byste těžila z výhod, které ta která technologie skýtá.
Odpovědět0  0
Jana Bártová (37) | 21.8.20099:10
Nebrala jsem to jako argumenty,ale jen jako čistě subjektivní pocity. Jinak díky tomu vybavení, co máme doma, se učím vyvolávat a pracovat s tou technologií. Ale neodvážila bych se tvrdit, že to umím :­-)
Odpovědět0  0
Vladimír Novotný | 21.8.200910:29
Velice Vám fandím. Od doby, kdyjsem začal fotit na barevný film, přestal jsem filmy zpracovávat doma a s výsledkem z fotolabů jsem nebyl vždy spokojen. Ta temná komora a kouzla se zvěšovákem mi začaly chybět. Uvítal jsem tedy digitální fotografii. Pětimegový Lumix mě tehdy stál skoro dvacet tisíc, ale jsem s ním spokojený. temnou komoru nahradil Zoner v počítači. Na focení pro zábavu a rodinnou dokumentaci mi to vyhovuje. Přeji Vám dobré světlo a slunce v duši.
Odpovědět0  0
MarB087 | 21.8.200911:00
Myslím, že to neporovnáváte správně. Film se přeci taky dá odnést do labu, stejně jako paměťovka. A stejně jako film si můžete vyvolat ručně, můžete prosedět dny a noci u PC nad fotkami z digitálu. Oboje je náročné a chce to znalosti. Podle mě se toho až tak moc nezměnilo. Je stále potřeba vědět co je to clona a expozice, stále se musí komponovat a přemýšlet. Díky tomu, že film má jenom těch 36 polí se člověk mnohem více zamyslel nad záběrem. Lepší jedna perfektní fotografie než deset průměrných.

Jde stále o fotku a jestli ji udělám digitálem či analogem je přece jedno.
Odpovědět0  0
Vladimír Novotný | 21.8.200911:28
Je mi přes 70, fotím a fotky vyvolávám od 12. Myslím, že o tom něco vím. Začal jsem fotit s tátovým Zeiss Ikonem s měchem a zaostřovat se muselo odhadem, nebo s metrem. Také ta alchymie s vývojkami, doma míchanými podle předpisů v Kulhánkově knize Černobílá fotografie, která byla výbornou učebnicí pro několik generací fotografů, měla něco do sebe. Protože mne nebavilo být odkázán na zpracování filmů ve fotolabu, kde nemám možnost ovlivnit kvalitu jinak než změnou toho fotolabu, přešel jsem na digitál, abych si s fotkami mohl „vyhrát“.
Odpovědět0  0
FTN | 21.8.20094:13
Děkuji za tyhle myšlenky ­- už se to moc nenosí. Je mi 21 a s ­"klasikou­" jsem začal právě proto, že se mi digitální fotografie zdá příliš ­"jednoduchá­". Je to fantastický, nezatracuji jí! Kvůli práci fotografuji na digitál a dělám složité montáže v photoshopu o desítkách a stovkách vrstev po dobu mnoha hodin a dní. Pro sebe jsem si však již před několika lety pořídil Olympus OM­-4 a tomu se prostě nic nevyrovná. Na práci potřebuji aparát, který okamžitě automaticky zaostří a zvládne udělat 15 snímků v plném rozlišení do RAWu, ale pro sebe to nepotřebuji. Nad záběrem mnohem déle přemýšlím, kontroluji nastavení, kompozici, čekám na správný okamžik, odhaduji expozici a clonu atd... Pro komerční fotografii je digitál ohromnej vynález k nezaplacení. Mám možnost pracovat s digitální stěnou i když na ní prozatím nemám peníze. Ta kvalita je prostě ohromná a dnešní požadavky bohatě pokreje. Nicméně třeba mnoho reklam se dnes ještě stále dělá na klasický velkoformát! Domnívám se, že profesionál by měl umět i s klasickou technologií ­- já se za něho nepovažuji, ale myslím si, je třeba mít o něco více zkušeností a znalostí na fotografování ­"klasikou­". A v tom je to kouzlo. Když někdo přinese dobře vyfotografovaný snímek na kvalitní materiál a ještě ho obstojně sám nazvětšuje, něco to znamená. Takže já jsem pro rovnoprávnost obou technologií. :­-­)
P.S.: kdo řekl, že ty snímky, kterých máme všichni plný disk, budeme mít i za sto let? už to někdo zkusil? :­-­) ale ty negativy tady budou... :­-)
Odpovědět0  0
FTN | 21.8.20094:16
...udělat 15 snímků... za sekundu! ...jsem myslel :­-­) nějak jsem se rozvášnil...
Odpovědět0  0
libb (58) | 21.8.200911:34
negativy z otvírání metra jsou už poškozené a skoro k nepoužití... Problémy se skladováním jsou tam i tam, pokud hodíte negativ na sklo v autě, je po něm taky
Odpovědět0  0
Filcka (574) | 21.8.200916:42
Toto je samozřejmě pitomost. Mám doma negativy z přelomu 50 a 60 let, které fotil můj otec a není jim až na pár škrábanců vůbec nic. To že se po roce 89 archiváři neměli zájem postarat o negativy se soudruhem Husákem je věc se životností negativů naprosto nesouvisející.
Odpovědět0  0
M.Šera | 28.8.200915:29
ČB negativ dobře ustálený a pečlivě vypraný a barevný negativ zpracovaný v minilabu ­- to jsou nebe a dudy!
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.